Remembercard

re:membercard. Remembercard lanserades hösten 2006 och är ett kreditkort ägt av EnterCard Holdning AB. Remembercard ger innehavaren en möjlighet att handla produkter även om han eller hon inte har pengar tillgängliga för stunden. Kortinnehavaren får istället en faktura tillsänt, vanligtvis i slutet av månaden, över inköp gjorda med sitt Remembercard. Fakturan betalas sedan enligt en avbetalningsplan som Remembercard har kommit överens om med kunden.

>> Ansök om re:membercard här. Kostnadsfritt år 1

Med Remembercard och liknande kreditkort har alltså innehavaren en möjlighet att jämna ut sina utgifter så att det inte blir för stor obalans mellan olika månader. Remembercard fungerar på 25 miljoner ställen världen över. American Express, VISA, Diners Club och Mastercard är andra kända exempel på kreditkort.

Remembercards kreditkort kostar 195 kronor per år och för att ansöka om ett Remembercard går man in på Remembercards hemsida och fyller i sina personuppgifter i ansökningsformuläret. Remembercard gör sedan en kreditupplysning för att kontrollera att personen som ansöker är lämplig. Själva kreditkortet blir därefter ett slags bevis på att innehavaren har kredit hos Remembercard. Kortet är gjort i plast och har en magnetremsa som registreras varje gång ett köp blir gjort med hjälp av Remembercard. Kortinnehavaren får sedan knappa in en personlig kod (PIN-kod) kopplat till sitt Remembercard eller signera ett kvitto för att godkänna köpet. Den personliga koden ska aldrig förvaras tillsammans med kortet, då det kan hamna i obehöriga händer. Numera kan man dessutom använda Remembercard, precis som de flesta andra kreditkort, för köp som utförs både över Internet och telefon.

Remembercards kreditgräns sträcker sig upp till 100 000 kronor. I avtalet med Remembercard ingår också 56 räntefria dagar. Den som har ett Remembercard kan dessutom själv välja vilka tjänster som ska ingå i kortet. I Remembercards årsavift ingår tre valfria trygghetstjänster helt kostnadsfritt. Här kan man fritt välja mellan allt från avbeställningsskydd på resor, ersättning vid försenad eller missad resa, prisgaranti på produkter köpta med kreditkortet, självriskskydd och gratis låssmed om nycklarna skulle råka försvinna. Om innehavaren av ett Remembercard vill ha ytterligare tjänster kostar det 70 kronor extra per år och tjänst.

Som kund hos Remembercard har man sitt eget konto på företagets hemsida. Här kan man löpande kontrollera sitt saldo och sina transaktioner. Det finns dessutom Remember Talsvar, dit man kan ringa för att snabbt ta reda på sitt saldo. I övrigt har man som ägare av ett Remembercard alltid möjlighet att ringa till Remembers kundtjänst vid frågor som inte webplatsen kan ge svar på.

Risken med att äga ett kreditkort som Remembercard och liknande, är att man kan få tillgång till pengar som man kanske inte har. Många personer har idag skulder hos olika kreditkortsföretag som Remembercard. Kreditföretagen har också blivit kritiserade för just det faktum att de framställer kreditkortsanvändandet som lite mer lättvindigt än vad det faktiskt är. Dessutom ökar ofta räntan ju längre kortinnehavaren inte betalar, vilket i förlängningen kan leda till mycket höga skulder.

Övriga riskfaktorer handlar om rena kortbedrägerier, där en bedragare försöker att få kortinnehavaren att lämna ut personlig information om till exempel sitt Remembercard. Man bör därför aldrig lämna ut kortuppgifter om man inte är helt säker på att personen i fråga verkligen tillhör den bank som har utfärdat kortet.