Icakort

Icakort. ICA erbjuder sina kunder fyra olika typer av ICAkort. Ett ICAkort är gjort i plast och har en magnetremsa som registrerar inköpen på ICAkortet. Den enklaste nivån av ICAkort ger innehavaren tillgång till ett konto där han eller hon kan sätta in eller ta ut pengar. ICAkortet kan bara användas i ICAs butiker eller hos samarbetspartnern Statoil. Den som har ett ICAkort har därmed möjlighet att i större utsträckning kontrollera hur mycket pengar som ska läggas på matvaror varje månad, samt att kontot ger en viss ränta på de insatta pengarna.

Men man behöver inte sätta in pengar på sitt ICAkort och man väljer själv om man vill aktivera kontot på sitt ICAkort. ICAkortet kan användas enbart för att samla poäng, som i slutändan växlas in mot varor. ICAkortet dras i en speciell terminal i kassan varje gång kunden betalar. För varje krona som registreras på ICAkortet får innehavaren 1 % bonuspoäng. Om man till exempel har handlat för 2500 kronor och registrerat det på sitt ICAkort så får man 25 kronor hemskickat i form av en bonuscheck. Varje vecka finns dessutom ett antal rabatterade varor enbart för de som innehar ett ICAkort. De som har ett ICAkort och som handlar för minst 1000 kronor i månaden får också ICAs egen mattidning Buffé hemskickad. Här finns både reportage och recept, samt ytterligare erbjudanden på matvaror, resor, nöjen och bio. Tidningen finns också i webformat på ICAs hemsida. De som har ett ICAkort har också ett eget konto på hemsidan.

ICA erbjuder också ett ICAkort som heter ICA Bankkort. Förutom samma tjänster som gäller ett vanligt ICAkort, har man möjlighet att få kredit på upp till 50 000 kronor. Den här varianten av ICAkort är kopplat till MasterCard, vilket innebär att ICA Bankkort kan användas överallt där MasterCard accepteras. När man exempelvis köper en resa med sitt ICAkort får man också en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd. ICA Bankkort går att använda vid automatuttag både inrikes och utomlands, utan extra avgifter. Kortinnehavaren har också tillgång till banktjänster via telefon och Internet.

Nästa nivå av ICAkort är Bankkort Plus. Här får innehavaren i tillägg bonus på allt som handlas med kortet, överallt. Dessutom ingår en räntebefriad kortkredit i upp till 60 dagar. I slutet av månaden kommer en räkning på alla inköp som har registrerats på ICAkortet och kunden får välja mellan att betala allt på en gång eller att delbetala beloppet.

Det finns också ett ICAkort som riktar sig till unga människor som har hunnit fylla 16 år: ICA Bankkort Online. Här gäller samma villkor som för ICA Bankkort, med undantagen att det inte fungerar som ett kreditkort och att det inte ingår några försäkringar. Innehavaren får ett räntekonto att sätta in pengar på och bonuspoäng på köp hos ICA och Statoil. Det går dock inte att överskrida täckningen på kontot, utan när pengarna är slut måste mer pengar sättas in. ICAkortet Bankkort Online är kopplat till Maestro, vilket gör att det kan användas över hela världen där Maestros dekal visas.

För allt typer av ICAkort gäller en insättningsnivå på 10 000 kronor per tillfälle. Innehavaren av ett ICAkort kan också ha ett fast belopp som dras via autogiro från det vanliga bankkontot till ICAkortet varje månad.

Man ansöker om ett ICAkort genom att fylla i ett formulär direkt i kassan på en ICAbutik och får sedan kortet hemskickat i brevlådan.