Företagskort

Företagskort. Ett företagskort är ett kreditkort och/eller ett betalkort som är kopplat till det företag som äger det. Som kund kan man välja att antingen betala sin faktura varje månad (betalkort) eller komma överens med de som har utfärdat företagskortet om en avbetalningsplan (kreditkort). Den vanligaste kredittiden är mellan 25 och 50 dagar. Ibland kan företagskortets kredittid förlängas i upp till 60 dagar mot en extra kostnad.

Många företagskort är idag en kombination av betalkort och kreditkort. Istället för att handskas med olika typer av kvitton som ibland dessutom är i olika valutor, får företaget en enkel kontoöversikt via webben som när som helst kan kontrolleras. Ett företagskort kan också vara räddningen om företagets leverantörer har hårda fakturavillkor, samtidigt som företagets kunder är långsamma med betalningarna. Ett företagskort kan helt enkelt hjälpa till att utjämna företagets betalningsflöde. Företagskorten lämpar sig både för små och stora företag som vill ha bättre koll på sina utgifter. De flesta företagskort fungerar över större delar av världen.

Det finns mängder av företagskort att välja mellan, VISA, Preem, OKQ8, SL, Eurocard och MasterCard är bara ett axplock av de kortföretag som utfärdar företagskort. Många företagskort går att skräddarsy så att företagets anställda endast kan handla vissa varor, exempelvis bara bensin. För att ansöka om ett företagskort kontaktar man sin bank. Kreditnivåerna för olika typer av företagskort varierar också stort mellan de olika kreditkortsföretagen.

Det har utvecklats en hård konkurrens mellan kortföretagen som utfärdar företagskort. Numera räcker det inte att locka med att företagskortet kan användas över hela världen. I kampen om kunderna erbjuder man olika rabatter på sina företagskort, exempelvis på bensinpriser, hotellrum, affärstidningar eller hyrbilar. Andra förmåner som kan ingå i ett företagskort är erbjudanden om tjänstereseförsäkringar och extra reseskydd som till exempel ersättning vid försenat eller borttappat bagage. Vissa kontokortföretag erbjuder också konteringsprogram som ska underlätta för företaget att bokföra fakturor och andra program som hjälper företaget med sin administration.

Under senare år har det talats en del om kontokortsskandaler där företagskort har missbrukats av de anställda. Kreditkorten har använts till privata inköp som mat och resor istället för utgifter gällande företaget. Mona Sahlin och tobleroneaffären är ett sådant känt exempel i vilket Expressen avslöjade att Sahlin hade tagit ut kontanter, köpt varor och hyrt bilar med ett företagskort som regeringen betalade. Kontokortsskandalen resulterade till slut i att Sahlin valde att avgå från sin post. Ulf Cederin, vd i börsföretaget NGM använde i mars 2008 sitt företagskort för privata utgifter på 116 000 kronor och avgick också han från sin post efter upptäckten.