Diners

Diners Club bildades 1950 i USA och var det första oberoende betalkortsföretaget. Historien började med att Frank McNamara efter ett restaurangbesök insåg att han hade glömt sin plånbok. Han löste det genom att signera ett av sina visitkort och bad servitören att istället få räkningen tillsänt i posten. På vägen hem insåg han vilken hjälp detta borde vara för andra affärsmän och därmed var idén som skulle leda till världens första betalkort född. Numera är Diners Club ett multinationellt företag ägt av Citibank, med cirka 9 miljoner inköpsställen i 200 av världens länder. Diners Clubs betalkort har ingen övre köpgräns, vilket Diners menar är unikt jämfört med de flesta andra betalkort.

Det finns olika typer av Diners kort. Diners Club Classic Privatkort är det enklaste och mest använda Dinerskortet. Det som handlas med kortet kommer i slutet av månaden på en specificerad faktura hem till kortinnehavaren. Med Diners Club Privatkort får innehavaren tillgång till Diners Clubs speciella VIP-lounger i storstäder och på flygplatser över hela världen. I Diners Clubs lounger finns bland annat dagstidningar, TV, fax- och kopieringsmaskiner, samt förfriskningar.

Diners Club har också ett samarbete med SAS Eurobonus där förmåner från bägge företagen är kombinerade i samma kort. Förutom de förmåner som ingår i Diners Club Privatkort, får man med Diners- och SAS Eurobonuskort poäng på alla inköp, vilka i slutändan omvandlas till poäng på SAS Eurobonus. Om man har ett Diners Club Privatkort går det också att ansöka om Diners Club Familjekort. Det innebär att exempelvis maka/make eller myndiga barn i hushållet får egna Diners Clubkort och kan ta del av alla förmånerna. Alla kortinnehavarna får då egna fakturor över de inköp som de har gjort med sitt Diners Club Familjekort.

Dessutom erbjuder Diners Club företagskort. Företagskortet ger en bättre översikt över företagets och dess anställdas utgifter, vilket ska göra att administrationskostnaderna minskar. I Diners Clubs företagskort ingår upp till 45 dagars räntefri kredit och precis som de övriga korten från Diners finns ingen övre köpgräns. För att locka företagen att använda just Diners, erbjuder man i tillägg ett faktureringssystem som är konstruerat för att minska de administrativa momenten som följer med en affärsresa. För att ansöka om något av korten från Diners Club kan man använda sig av formulär på Diners hemsida.

I alla kort från Diners ingår också en förmånsförsäkring som innefattar ett automatiskt reseskydd. Försäkringen gäller vid olycksfall, avbokningar av resa, försenad resa eller om bagaget kommer bort. För att Diners reseförsäkring ska gälla måste resan vara köpt på en resebyrå i Norden och ha betalats direkt hos researrangören.

På Diners Clubs hemsida kan kortinnehavaren logga in på sitt konto med en personlig kod. Här får man tillgång till saldo- och transaktionsöversikt och har även möjlighet att upptäcka om några fel har begåtts. På Diners hemsida finner man också diverse erbjudanden för medlemmar av Diners Club. Det kan gälla specialpriser på allt från knivblock, böcker, paketresor och kläder.

Om man förlorar sitt Diners Clubkort ska man omedelbart ringa servicenumret för kortspärr, risken finns att kortet hamnar i orätta händer och därför missbrukas. Kortbedragare blir allt vanligare och man ska därför hålla noga uppsikt på sitt Diners Clubkort. Man bör aldrig förvara kortnummer, personliga koder och Dinerskortet på samma ställe. Helst bör de personliga kodena memoreras så att de inte behöver skrivas ned. Som Dinerskund har man tillgång till personlig telefonservice var man än befinner sig i världen, till vilken man kan ringa om man har frågor kring sitt Dinerskort.

Diners Club har sedan 2004 ett samarbete med MasterCard. Samarbetet gäller dock bara för kort utfärdade i USA och Canada och ger kortinnehavaren möjlighet att med sitt Dinerskort ta ut pengar på alla ställen som accepterar Mastercard.