Bensinkort

Bensinkort. Ett bensinkort används främst för att betala med när man tankar drivmedel som bensin och diesel. Fördelen med att ha ett bensinkort är rabatten som innehavaren får på själva bensinpriset, men ofta är andra förmåner också inbakade i bensinkortet.

Det kan vara svårt att välja rätt bensinkort, då marknaden formligen vimlar av alternativ. Företagen lockar med stora rabatter, bonuspoäng, återbäring och poängsystem. Bensinkorten är svåra att jämföra då skillnaderna är så stora mellan vilka förmåner som följer med bensinkortet. Många bensinkort går dessutom att kombinera med vanliga betal- eller kreditkort, vilket ger ytterligare ett val för kunden att fatta ett beslut om. För de flesta bilägare handlar det dock om vilken bensinstation som ligger lämpligast till när man ska välja bensinkort.

Några av de mest kända bensinbolagen som utfärdar bensinkort är Shell, Preem, OKQ8, Hydro och Statoil. Shell erbjuder förutom ett traditionellt bensinkort också en kombination av bensinkort och MasterCard. På Shell MasterCard får man, förutom rabatten på bensin, också en viss procent tillbaka på alla inköp runt om i Sverige och Europa oavsett inköpsställe. Dessutom drar man nytta av samma förmåner som ett vanligt MasterCard innefattar. Den här typen av bensinkort fungerar alltså som ett vanligt betalkort i tillägg till bensinkort. Shell hade tidigare ett bensinkort med namnet euroShell privatkort, som numera inte går att beställa. Preem i sin tur erbjuder ett liknande bensinkort som också ger rabatter på hotell, böcker och försäkringar, Preem Bilassistans med betald självriskkostnad vid trafikproblem, förmånligare priser hos bildelskedjan Micro med mera. Som innehavare av ett bensinkort från Preem kan man också ansöka om ett gratis bonuskort som ger poäng på allt man tankar, samt ansluta sitt ordinarie bankkort så att det även gäller som bensinkort.

Också Statoil samarbetar med MasterCard och erbjuder bensinkort med betalkortsfunktion och bensinkort för studenter eller ungdomar under 26 år som har en lägre inkomst. Om man har ett bensinkort hos Statoil får man rabatterade bensinpriser oavsett om bensinstationen är bemannad eller inte. Det starkaste argumentet hos OKQ8 är den återbäring som innehavarna av deras bensinkort får. Det finns tre olika bensinkort att välja mellan, OKQ8 Kreditkort, OKQ8 MasterCard och OKQ8 Kontantkort som gör att man kan handla med kontanter utan att gå miste om förmånerna. Även Hydro har tre alternativ för bensinkort. Väljer man ett bensinkort med betalkortsfunktion har man räntefritt så länge fakturan betalas innan förfallodagen. Med Hydro Sparkort kan man betala in i förskott på kontot och får i tillägg ränta på pengarna. Med kreditkortsfunktion på sitt bensinkort väljer innehavaren själv i vilken takt han eller hon vill betala.

Bensinkort för företag kommer i många varianter och här är kortdjungeln om möjligt ännu snårigare än för privatkunder. Enbart OKQ8 har sju olika varianter av bensinkort, Preem fyra olika bensinkort och Statoil sex olika bensinkort riktade till företagskunder. Bensinkorten ska minska både bensinkostnader och administrationen kring företagets bilpark.

För att ansöka om ett bensinkort vänder man sig till den bensinstation där man tankar mest.