American Express

American Express eller Amex som det kan förkortas, är baserat i USA och det ledande företaget inom kreditkort och resor. American Express grundades redan i 1850 i branschen expresstransporter och började först i 1882 med pengaöverföringar. I Sverige etablerades American Express under 1970-talet och har cirka 65 000 anställda runt om i världen. 72,5 miljoner personer använder sig av American Express olika kreditkort.

American Express erbjuder fem olika typer av kreditkort. Amex Blue är det allra enklaste kortet och har inga extraförmåner. För att få tillgång till detta kreditkort behöver kortinnehavaren enligt American Express regler ha en årsinkomst på minst 150 000 kr. Green card är nästa nivå och med detta kan man i tillägg ta ut pengar i internationella bankautomater. För att få ett Green card måste man ha en årsinkomst på minst 250 000. American Express Gold card riktar sig till personer som reser mycket och här ingår en reseförsäkring och en reseservice som hjälper kunden att planera sina resor. Kortinnehavarens årsinkomst måste vara 350 000 kr.

American Express näst högsta kreditkort är Platinum card, vilket ger innehavaren tillgång till ett speciellt servicenummer där kortinnehavaren kan få hjälp med att ordna diverse saker. För att få ett American Express Platinum card måste årsinkomsten vara minst 600 000 kr. Det sista och allra hemligaste kortet från American Express är Centurion Black card. Det finns få uppgifter om de förmåner som det här kreditkortet ger, även om vissa saker av misstag läkte ut från American Express kontor i 2006. Kortinnehavaren får till exempel ett direktnummer till en personlig kontakt på American Express, som sägs kunna ordna de flesta av kundens önskemål nästan när som helst på dygnet. Dessutom får ägaren till kortet tillgång till olika privata klubbar, exklusiva modevisningar, teatrar och konsterter och kan ha stående bordsreservation på vissa utvalda restauranger. Det är bara speciellt inbjudna som kan få ett American Express Centurion Black card.

I tillägg erbjuder American Express ett antal företagskort som Business Gold card, Corporate card och Corporate Gold Card. Med företagskorten får innehavaren olika rabatter hos andra företag som har ett avtal med American Express. De rabatterade priserna kan gälla till exempel kontorsmaterial och resor.

På varje kreditkort från American Express får kortinnehavaren poäng på sina inköp, det ingår också olycksfallsförsäkring, möjlighet att kontrollera sina transaktioner genom webben och ett bedrägeriskydd för onlineköp.

Att handla med American Express kreditkort fungerar ungefär på samma sätt som de flesta andra kreditkort. Kunden drar sitt kort och American Express betalar i sin tur butiken. Men alla är inte lika nöjda med American Express. IKEA är ett av de företag som i Sverige bojkottar American Express på grund av de höga avgifterna som läggs på de olika varuköpen. Om IKEA exempelvis säljer ett kök för 30 000 till en kund som betalar med ett Amex-kort, så måste IKEA betala cirka 1000 kronor till American Express i avgifter.